maandag 20 maart 2023

Stappentoernooi Genk: Novia meisjeskampioene stap 1!

Zaterdag 18 maart, Genk - het Atlascollege. "The place to be" voor het stappentoernooi georganiseerd door de Schaakclub van Houthalen Oost. Het toernooi kende een groot succes met een opkomst van maar liefst 55 jeugdspelers. Ook van Heusden uit namen heel wat jeugdspelers deel, waaronder ook enkele spelers die we sinds januari of later hebben verwelkomd op onze club.

Stap 1 (28 deelnemers): met de dappere strijders Jonas, Emre, Dorian en Novia

Voor Jonas, Dorian en Novia was het hun eerste stappentoernooi; voor Emre het tweede. Emre en Jonas volgen sinds januari schaakles op onze club, Dorian en Novia hebben we enkele weken geleden verwelkomd op onze club. Novia heeft van meester 'Ton Monforts' leren schaken op school; zij heeft op haar beurt de schaakmicrobe doorgegeven aan haar broertje Dorian (die nog maar 5,5 is!). Een eerste spannend toernooi dus voor hun allen. Jonas trapte zijn toernooi goed af met twee mooie winstpartijtjes. Hierdoor kwam hij tegen sterkere tegenstanders uit waartegen hij het (nog) niet kon halen. Zijn laatste partij kon hij dan weer wel winnen. Hij vond het in elk geval tof om een schaaktoernooi te spelen. Werkpuntjes bij hem zijn de stukken in de opening beter plaatsen en aandacht hebben voor aanvallen van de tegenstander. Dorian - vermoedelijk de jongste deelnemer aanwezig - liet zien dat hij heel wat in zijn mars heeft. Voor nog maar net te hebben leren schaken van zijn zus liet hij heel mooie dingen zien en tovert hij af en toe ook mooie combinaties op het bord (vb. dubbelschaak). Zijn focus ligt momenteel nog veel op één stuk, een werkpunt om alle stukken in het spel te halen. Novia liet een zeer mooi stabiel spel zien. Bepaalde vaardigheden zijn al heel sterk aanwezig. Bij haar kunnen we verder werken op het "vooruitdenken". Tot slot Emre, ook hij speelde weer een heel goed toernooi. Zijn spel is nog behoorlijk chaotisch maar toch wist hij van de fouten van de tegenstander te profiteren en zo de winst op te eisen. De mattacktiekjes zijn hem al goed eigen.

De eindstand voor stap 1:

  • Jonas: 3/7 en een welverdiende 16e plaats
  • Dorian: 4/7 en een welverdiende 12e plaats
  • Novia: 4/7 en een welverdiende 10e plaats én eerste meisje
  • Emre: 4/7 en een welverdiende 9e plaats

 
 
 



Stap 2 (10 deelnemers): Yoppe, Lars en Niyo

Met nog steeds hun "bijna winst" van het stappentoernooi te Heusden in het achterhoofd waren zowel Yoppe als Lars zeer hongerig naar de beker van stap 2. Yoppe ging meteen goed van start met een winstpartij. Lars moest meteen tegen de uiteindelijke toernooiwinnaar en kreeg helaas het deksel op de neus. Ook Yoppe kon van toernooiwinnaar Karel niet winnen in de tweede ronde. Zowel Lars als Yoppe speelden een mooi toernooi en lieten prima combinaties op het schaakbord zien. Nieuwkomer Niyo speelde nog wat chaotisch op sommige momenten maar vond zijn allereerste echt schaaktoernooi ooit supertof. Een aandachtspuntje bij hem is het verder doordenken over dreigingen van de tegenstander.

De eindstand voor stap 2:

  • Yoppe: 6/7 en een welverdiende 2e plaats (gedeeld 1e), het voordeel: hij mag nog even verder spelen in stap 2
  • Lars: 5/7 en een welverdiende 3e plaats
  • Niyo: 3/7 en een welverdiende 7e plaats

 


Stap 3 en 3+ (17 deelnemers waarvan 9 stap 3 en 8 stap 3+): Talha, Yarne, Thorbe en Korneel

Een moeilijke reeks met heel wat sterke stap 3+ spelers. Dit was dan ook terug te zien in hun partijtjes en bijgevolg in hun resultaten. Opvallend: bye zijn = een stukje taart gaan eten. 

De vier spelers van Heusden lieten hoe dan ook het beste van zichzelf zien. Talha speelde een stabieler en gestructureerder spel en dat vertaalde zich in een mooi toernooi. Korneel, de rust zelve, en Yarne, het compleet tegenovergestelde hiervan lieten beiden mooie combinaties (en af en toe een blunder van formaat) zien op het bord. Ook Thorbe willen we bij deze even in de picture zetten. Omdat hij reeds 14 is moet hij spelen in stap 3, dit terwijl hij de lessen van stap 2 volgt. Tijdens de lessen heeft hij heel wat vorderingen gemaakt; zijn harde werk werd dan ook eindelijk beloond in dit toernooi. 

De eindstand:

  • Thorbe: 3/7 en een welverdiende 15e plaats (7e stap 3)
  • Talha: 3/7 en een welverdiende 16e plaats (6e stap 3)
  • Korneel: 4/7 en een welverdiende 10e plaats (3e stap 3)
  • Yarne: 4/7 en een welverdiende 9e plaats (2e stap 3)

 



Proficiat aan al onze spelers!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten