dinsdag 28 februari 2023

Belgisch jeugdkampioenschap Schaken 2023, een terugblik

Krokusvakantie. Hét ideale moment om deel te nemen aan het Belgisch jeugdschaakkampioenschap te Blankenberge. In totaliteit besloten zo'n 350 kinderen de strijd aan te gaan om de titel Belgisch jeugdkampioen(e) in hun reeks te veroveren. Van Schaakclub Heusden namen twee jeugdleden deel: Miek bij de reeks -10 en Krieke bij de reeks -18. 

Voor Krieke was het niet zijn eerste deelname aan het BJK, maar volgens mij wel veruit zijn beste prestatie tot nu toe! Ondertussen heeft hij een heel openingsrepetoire achter de hand, maar hij koos toch veelal voor het Evans Gambit om zijn tegenstander in de val te lokken. In de eerste ronde kon hij niet op tegen de sterkere tegenstander: geen punt helaas. In de tweede ronde kon hij met overtuiging een gelijkspel binnenhalen tegen een van de Ellen Deleu. Ronde 3: tegen een 1777. Jawel, en hij doet het: hij haalt het volle punt binnen. 1,5 uit 3, wat een mooie start. In ronde 4 bleek zijn tegenstander een maatje te sterk. Hij kwam minder uit de opening en blunderde vervolgens een stuk weg. Iets meer nadenken was de kernboodschap voor deze partij. In ronde 5 kon hij dan weer wel het punt binnenhalen tegen iemand met 1478 elo. In ronde 6 maakte Krieke's tegenstander dankbaar gebruik van het feit dat hij een zwakke dubbelpion kon creëren. Door een aanvallend foutje van de tegenstander kon Krieke echter wel een stuk winnen. Op zet 26 offerde Krieke zijn loper - wat vervolgens zijn voordeel terug weggaf. Na nog enkele onnauwkeurigheden in zijn spel was het punt voor zijn tegenstander. Een partij waar meer had ingezeten in elk geval. In ronde 7 speelde hij wederom tegen iemand met meer elo dan hemzelf (1564). Geconcentreerd en aanvallend zette hij zijn partij in; hierdoor wist Krieke het volledige punt te scoren. In ronde 8 offerde Krieke op de achtste zet zijn paard onnodig op, met een stuk minder lukte het dan ook niet om deze partij in zijn voordeel te keren. De 9e ronde kon hij tot slot nog wel een punt scoren tegen iemand met een hogere elo (1495). Door een onnodig offer van de tegenstander kwam Krieke een stuk voor te staan. Krieke speelde zeer aanvallend verder, kon zo de koningsstelling binnendringen en mat zetten. De eindscore: 4,5 op 9 en een welverdiende 35e plaats (van de 64 deelnemers, waarvan 12 spelers in totaliteit eindigden met een score van 4,5 uit 9).

Miek nam voor de eerste keer deel aan een groot toernooi zoals het Belgisch jeugdschaakkampioenschap (eerstejaars in de reeks -10). Haar toernooi kende door de zenuwen een mindere start. In de eerste ronde speelde ze tegen Mykyta (die ze al kende van op het schaakkamp van Schaakinitiatief Vlaanderen). Na een 15-tal zetten was de partij reeds ten einde door een matdreiging die ze over het hoofd had gezien. Jammer, want ze had zeker meer in haar mars om een betere tegenstand te geven! In ronde twee namen de zenuwen nog steeds de bovenhand. Ditmaal tegen een minder sterke speler waarbij ze het gewoon helemaal uit handen gaf. Ronde 3 kreeg ze cadeau: een gratis punt. In ronde 4 kwam ze dan eindelijk wat meer in haar spel. Haar tegenstander gaf stuk na stuk weg, waar ze dan ook grondig van profiteerde. Geen enkele opmerking op haar gespeelde spel voor deze partij. Een welverdiend punt tot gevolg! In ronde 5 speelde ze tegen Warre, hier had meer in gezeten maar Warre profiteerde van de foutjes die Miek maakte. Geen punt ditmaal. In ronde 6 speelde ze tegen Nathan. Wederom ging ze met goede moed de strijd aan. Ditmaal verliep de strijd in haar voordeel en kon ze het volle punt binnen halen. In ronde 7 mocht ze spelen tegen Gabriëla. Een tegenstandster waar ze ook al eens tegen gespeeld had en waarbij het dus alle kanten op kon gaan. Een onnauwkeurigheid in het begin van de partij koste haar al snel een stuk. Gabriëla bleef er kalm onder, had mooie plannetjes en voerde ze netjes uit. In ronde 8 en 9 kregen we de échte Miek te zien op het bord zoals we haar ook kennen op de club. Ze concentreerde zich goed, maakte handig gebruik van verschillende aangeleerde tacktiekjes (dubbele aanvallen, aftrekaanvallen, uitschakelen verdediging,...) om zo met overtuiging haar twee laatste partijen te winnen. Doorheen het hele toernooi hebben we in elk geval een enorm groeiproces waargenomen: van een mindere en aarzelende start naar welverdiende mooie overwinningen! De eindscore: 5/9 en een welverdiende 22e plaats (van de 51 deelnemers, waarvan in totaliteit 5 deelnemers eindigden met deze score).



Naast het hoofdtoernooi werden er ook nog enkele nevenactiviteiten georganiseerd. Op dinsdagnamiddag vond traditiegetrouw het doorgeefschaaktoernooi plaats. Team Heidi-Krieke namen hieraan deel. Het is toch altijd een heel bijzonder doorgeefschaaktoernooi; enerzijds vanwege de omvang (met maar liefst een 100-tal teams) en anderzijds vanwege het feit dat er heel wat jonge deelnemers zijn die écht wel een staaltje kunnen schaken op het bord. Heel wat gelach en plezier verder klokten we dan ook af met een eindscore van 5,5/11. Netjes in de helft en bijgevolg een geslaagd doorgeefschaaktoernooi!

Krieke besloot om op donderdagnamiddag ook nog deel te nemen aan het blitztoernooi. Hier werden 9 rondes gespeeld met telkens 3minuten per persoon op de klok (+ increment 2sec/zet). Met zijn Evans Gambit sloeg Krieke erin om ook hier netjes de helft van de punten binnen te halen.

Bedankt voor het leuke en leerrijke toernooi! Op naar het volgende stappentoernooi in Houthalen-Oost midden maart. Tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten