zaterdag 28 januari 2023

4 Bekers! Proficiat Nisse, Miek, Lene en Gust!

Zaterdag 28 januari vond het stappentoernooi te Heusden plaats, met andere woorden: een thuiswedstrijd! In het totaal zakten 41 jeugdspelers af naar dit toernooi, waarvan maar liefst 15 spelers van onze eigen club. Hieronder een verslagje per reeks.


Stap 1: met in de hoofdrol de dappere strijders Lene en Gust

Voor zowel Lene (5) als Gust (6) was het hun allereerste toernooi ervaring. Gust kwam snel op dreef met twee snelle herdersmatjes (al zegt de schaakjuf keer op keer: geen herdersmattrukjes… ze bleken uiteraard wel effectief). In ronde 3 ging hij wel een puntje onderuit, hij herpakte zich en liet hierna mooie ECHTE partijtjes zien. Met het nodige geluk uiteraard, stukken bleven langs beide kanten in gevaar staan. Gust hield het hoofd koel en kon door zijn stukken goed te laten samenwerken mooie matcombinaties op het bord toveren. 

Lene kon in de eerste ronde meteen een half puntje veroveren. De partijtjes hierna kwam ze aarzelend op gang. Vanaf de 4e ronde zagen we de Lene die we op de club ook zien qua spel. Netjes haalde ze nog twee puntjes binnen, ze bleef hieronder de rust zelve.

 

Gust: 6/7, 1e plaats! 

Lene: 2,5/7 1e meisje!



Stap 2: Met Yoppe, Lars, Miek en Kobe als strijdende ruiters

4 aan elkaar gewaagde spelers, in een spannende aan elkaar gewaagde reeks. Onze vier strijders speelden een goed toernooi. Yoppe had een goed spel gevonden, speelde mooi zijn stukken uit en kon zo heel wat punten binnen halen: 5/7. Kobe speelde wisselvallig en scoorde hierdoor niet naar verwachting. Een iets te snel spel leidde vaak tot verlies van stukken, wat dan door de tegenstander genadeloos werd afgestraft. Lars - die na een schaakstop van maar liefst vijf jaar sinds 3 weken terug paraat is op onze club - speelde een heel mooi spel. Hij liet zien dat hij het schaken niet verleerd is! Mooie combinaties bezorgden hem dan ook veel winstpunten. Toch een ietwat teleurgestelde Lars na de laatste ronde - deze verloor hij immers wat hem vervolgens ook de leidersplaats koste. Desalniettemin mag hij tevreden terugkijken op dit toernooi! Miek speelde de laatste tijd regelmatig toernooitjes mee, dit heeft ze ook netjes getoond op het bord. Ze is enorm gegroeid qua spel, kon op sommige momenten de nodige rust in haar spel brengen en hierdoor stukken veroveren. De aanvalletjes die worden aangeleerd in stap 2 zien we regelmatig netjes op het bord tevoorschijn komen. Een paar stukblunders - dat hoort er immers nog bij - konden haar niet stoppen. Op het einde van het toernooi waren er maar liefst 5 spelers met een score van 5/7. 


Miek: 5/7, 1e plaats!

Yoppe: 5/7, 3e plaats!

Lars: 5/7, 4e plaats!

Kobe: 3/7, 6e plaats!

Stap 3 en hoger: met Nisse, Krieke, Tom, Ruben, Arno, Talha, Yarne, Cobe en Thorbe aan zet!

Last but not least, onze jeugdspelers in stap 3 en hoger. De verwachting op voorhand was dat Krieke, Tom of Ruben vast wel een beker zouden wegkapen -  helaas werd aan deze verwachting niet voldaan. 10 minuten bedenktijd bleek in deze straffe reeks soms écht wel kort te zijn. Tandenknarsend en nagelbijtend werden sommige partijtjes tot in de laatste seconden uitgevochten met de tikkende klok als vijand: wiens vlag valt als eerste? Naast de klok als vijand was het bovendien ook een zeer sterke reeks waar Tejas (met Akul op de 2e plek met evenveel punten) het podium wegkaapten. 

Thorbe speelde zijn eerste toernooi, qua niveau zou hij op stap 2 zitten maar omdat hij reeds 14 is moest hij in deze reeks aantreden. Hij knokte er keer op keer voor én in de laatste ronde kon hij eindelijk een punt binnenkapen! Proficiat Thorbe voor je inzet! Ook onze andere spelers hadden het niet makkelijk, wisselende partijen, her en der onverwachte resultaten. Mooie zetten, mooie combinaties. Maar toch een welgemeende proficiat!


Hieronder het eindresultaat van onze spelers:

Ruben en Krieke: 4/7, 6e en 7e plaats

Tom: 3,5/7, 9e plaats

Yarne en Talha: 3/7, 10e en 11e plaats

Arno en Cobe: 2/7, 13e en 14e plaats

Thorbe en Nisse: 1/7, 15e en 16e plaats

4 bekers, vele blije gezichten, een toffe sfeer, trotse schaakcoaches… we kunnen spreken van een geslaagd toernooi! Bedankt allemaal voor jullie aanwezigheid en tot het volgende toernooi!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten