zaterdag 22 april 2017

Belgisch Jeugdkampioenschap Schaken: Lisa en Pieter-Jan namen deel en deden het goed!Traditiegetrouw vond in de 2e week van de paasvakantie het Belgisch jeugdkampioenschap schaken plaats. Dit jaar namen Lisa (-10M) en Pieter-Jan (-20J) van schaakclub Heusden deel.

Hier een verslag geschreven door Lisa (& Koen) over haar toernooi:
Dit was de eerste keer dat Lisa afzakte naar het Belgisch jeugdkampioenschap schaken in Blankenberge. Samen met ongeveer 400 andere schakers heeft ze een erg leuke week beleefd. Lisa had nog geen ervaring met het langzamere speeltempo en dus waren de verwachtingen voor het toernooi niet al te hoog gespannen. Ervaring opdoen en plezier hebben waren de voornaamste doelen.
De eerste ronde moest Lisa het al tegen haar vriendin Flore opnemen. Na een spannende strijd kon Lisa uiteindelijk het punt binnenhalen.
foto van Bjk2017 - Cbj2017 - Bjlm2017.In ronde 2 moest Lisa spelen tegen een van de titelkandidaten. Na een goede opening behaalde Lisa via een penning wat materieel voordeel. In het eindspel kon ze uiteindelijk dit voordeel verzilveren.
De 3e partij werd door Lisa snel gewonnen door een mooie mataanval.
In de vierde ronde speelde Lisa op het eerste bord voor de eerste plaats in de groep. Nadat ze verzuimde om een vorkje te geven, nam zwart stilaan het initiatief over en won uiteindelijk de partij. Haar tegenstander, Diana Musabayeva, werd uiteindelijk ook de Belgisch kampioene bij de meisjes -10 jaar.
In ronde 5 speelde Lisa een opening die nieuw was voor haar. Ze kwam hier goed uit maar koos het verkeerde plan en moest na een paar foutjes de duimen leggen.
De partij van ronde 6 was snel beslist in het voordeel van Lisa nadat haar tegenstander stevig blunderde.
De 7e ronde moest Lisa tegen een van de favorieten en dat was te merken. Haar tegenstander domineerde de ganse partij en trok het laken stilletjes aan naar zich toe. Toen Lisa in een slechte stelling nog een stuk verloor was de strijd gestreden.
In de achtste ronde was het de beurt aan Lisa om haar dame te blunderen. Tegen een ervaren tegenstander was dit sowieso teveel en een nederlaag was het logische gevolg.
foto van Bjk2017 - Cbj2017 - Bjlm2017.Ronde 9 was Lisa bye en moest dus niet spelen.
Lisa eindigde uiteindelijk op de 5e plaats van de 15 meisjes met een score van 5 op 9. Ze heeft erg van het toernooi genoten. Bovendien heeft ze veel geleerd en ook nog nieuwe vriendinnen leren kennen. Ze is dus ook vastbesloten om volgend jaar terug te komen.
Een dikke pluim ook nog voor de organisatoren en medewerkers die ervoor gezorgd hebben dat de deelnemers zo’n mooi en goed georganiseerd toernooi hebben mogen meemaken!

Voor Pieter-Jan verliep het toernooi ook vrij goed. Hij scoorde een 5/9 en eindigde op een 11e plaats. Drie winstpartijen, vier remises en twee verliespartijen: in sommige partijen kon het beter, anderen liepen dan weer wel volgens plan!

Proficiat aan beiden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten