dinsdag 23 april 2019

Belgisch jeugdkampioenschap schaken: een verslag

Het Belgische jeugdkampioenschap schaken is weer gepasseerd. Gedurende de 2e week van de paasvakantie trokken zo'n 400 kinderen, waaronder 4 spelers van Heusden, naar Blankenberge om te strijden voor de titel Belgisch Kampioen(e) van zijn of haar reeks.
Nathan nam deel in de reeks jongens -10 jaar. Als eerstejaars -10 én voor de eerste keer op zo'n groot toernooi nam hij een moeilijke start. Een te snel spel zorgde ervoor dat, jammer genoeg, zijn stukken van het bord vlogen en niet die van de tegenstander. Gaandeweg zagen we zijn spel wel verbeteren en zagen we de echte Nathan achter het bord verschijnen. Hij sprokkelde in het totaal 3 punten bij elkaar van de 9 partijen. Al bij al was het BJK een toernooi waar we meer hadden verwacht van Nathan, volgend jaar hopen we meer te zien van hem want het potentieel is groot!;)
Nisse en Lisa namen beiden deel in de reeks -12 meisjes. Met 23 meisjes gingen ze de strijd aan. Voor Nisse was het ook de eerste keer zo'n groot toernooi waar ze aan deelnam. De zenuwen waren bijgevolg ook op haar gezicht af te lezen. Dat haar broer Krieke, dewelke bij de -14 jongens speelde, haar een beetje opjutte voorafgaand aan de wedstrijden hielp er natuurlijk niet bij ;) In de eerste partijen was Nisse haar spel wat we gewend zijn op de club en op andere stappentoernooien niet terug te zien. In een gewonnen stelling, met een dame meer, aanvaarde ze dan ook gretig een remise om toch maar dat ene halve puntje binnen te hebben. Vol zelfvertrouwen begon ze de dag erna aan de volgende ronde en haalde ze na een supergoede partij een extra volledig punt binnen! De dag nadien toonde ze ook weer haar kunsten op het bord. Helaas speelde ze haar voordeel kwijt en verloor ze deze partij. Ze eindigde het toernooi met een 2,5 uit 9. Lisa speelde een wisselvallig toernooi, ze liet mooie dingen zien op het bord en kwam bijvoorbeeld in een gewonnen stelling te staan tegen de vice kampioene van de -12 meisjes. Door enkele opeenvolgende onnauwkeurigheden met stukverlies tot gevolg werd deze partij remise. Tegen enkele andere van de meisjes liet Lisa ook sublieme zetten zien en toverde ze mooie combinaties op het bord. Met een score van 5,5 uit 9 eindigde ze op een welverdiende plaats.
Krieke tot slot speelde als eerstejaars mee bij de jongens -14. Na een goed toernooi vorig jaar op het BJK hadden we ook dit jaar weer hoge verwachtingen van hem, net zoals hijzelf. Na de laatste ronde had hij 3 punten bij elkaar gesprokkeld, zelf had hij er ook meer van verwacht. De combinaties en goede zetten kwamen nogtans wel op het bord terecht. Echter in het eindspel schoot hij toch nog een maatje te kort of blunderde hij een pionnetje of een kwaliteit weg. Jammer maar helaas, volgende keer beter!

Verder deden onze limburgse spelers het al bij al supergoed. Er werden enkele titelplaatsen behaald alsook heel wat plaatsen binnen de top tien! Goed gedaan allemaal!

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten