vrijdag 17 april 2015

Belgisch jeugdkampioenschap in beslissende fase

We zijn ondertussen reeds 7 rondes ver in het Belgisch Jeugdkampioenschap te Blankenberge. In de leeftijdscategorie -18 stond Pieter-Jan dinsdag na zijn derde winstpartij alleen eerste in het klassement met 3,5/4. Jammer genoeg had hij woensdag een offday want hij verloor 2 partijen die dag en zakte daardoor een beetje weg in het klassement. 

De eerste partij op woensdag moest hij tegen Ramacker Quinten, qua elo de hoogst geklasseerde in zijn leeftijdscategorie. Toch moest hij zich daar niets van aantrekken, want reeds in de eerste ronde verloor Quinten al van een tegenstander met bijna 400 elo minder. Pieter-Jan had wit in deze partij en leek aanvankelijk vrij goed uit de opening te komen, maar op zet 19 verloor hij een stuk door een foutieve combinatie. Misschien was 19. Lc4 iets beter in plaats van het door hem gespeelde 19. Dc4. Enkele zetten later bleek dat hij voor het stuk weinig tot geen compensatie had, buiten twee verbonden centrumpionnen, doch dit was helemaal niet voldoende tegen de sterke loper die zijn tegenstander daartegenover had. Op zet 40 gaf Pieter-Jan op. Zijn tegenstander stond namelijk met zijn h-pion op promoveren tenzij Pieter-Jan zijn enige overblijvende toren daarvoor zou afgeven. De daaropvolgende partij moest hij tegen Jannes Carpentier (elo 1877). 

Misschien een beetje ontmoedigd door zijn verliespartij s'morgens verloor hij ook deze namiddagpartij. Donderdag herpakte hij zich echter goed door te winnen tegen Chimakadze Giorgi(1571). In deze partij werden de meeste stukken al vlug geruild. Na 25 zetten stond er een toreneindspel op het bord. In dit eindspel overklaste Pieter-Jan gelukkig zijn tegenstander waardoor hij nu op 4,5/7 heeft en op een gedeeld derde plaats staat in de rangschikking. Vrijdag zal hij tegen Tibo Maesmoeten spelen, die slechts een half puntje meer heeft als Pieter-Jan. Tevens staat de clash tussen Ben Tuerlinckx en Quinten Ramacker (elk met 5,5/7 eerste in de standop het programma. Mits een gelijkspel van deze twee spelers en nog twee goede partijen van Pieter-Jan is een ereplaats nog steeds mogelijk. En wie weet heeft hij nog een kleine kans op de eerste plaats, want iedereen kan wel een steekje vallen op de meest stressvolle momenten. Ik hou jullie alleszins op de hoogte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten