dinsdag 14 april 2015

Belgisch Jeugdkampioenschap 2015 is begonnen!

Van 12 tot en met 18 april vindt het Belgisch Jeugdkampioenschap Schaken plaats. In de Floreal Club te Blankenberge strijden de beste jeugdspelers van het land om de eerste plaats in hun leeftijdscategorie. Onze ogen zijn uiteraard gericht op de prestaties van Pieter-Jan Snoeks in de leeftijdscategorie -18.

In de eerste twee rondes won hij vrij makkelijk tegen qua elo lager geklasseerde spelers. Gisteren kwam zijn eerste echte test tegen Yordi de Block met een elo van ongeveer 2000 elo. Er werd echter al vrij vlug door beide spelers een salonremise overeengekomen. Een salonremise is een korte partij waarbij beide spelers al vrij vlug een gelijkspel overeenkomen. Zo'n remise komt zelfs op grootmeestertoernooien voor als één van de spelers met dit half puntje zijn toernooizege veilig stelt. Ook wordt het gebruikt om krachten te sparen voor latere partijen tijdens het toernooi, wat wellicht ook de reden zal zijn voor het gelijkspel tussen Yordi en Pieter-Jan. Uiteraard hopen we in de volgende rondes nog vele mooie winstpartijen te zien van Pieter-Jan.

Tevens was er ook al in de tweede ronde een miniatuurtje op te merken in de categorie -20. Een miniatuurtje is, in tegenstelling tot een salonremise, een korte partij waarbij er wel een winnaar is. Meestal komt dit voor omdat één van de spelers een paar zwakke of passieve openingszetten speelt.
De bekendste miniatuurtjes zijn uiteraard de herdersmat, de narrenmat en de zeekadettenmat. Bij juist tegenspel van je tegenstander leiden deze miniatuurtjes echter niet tot het gewenste resultaat en komt je als gebruiker ervan meestal in een mindere positie terecht.

In onderstaande partij zijn de zetten van de witspeler echter niet slecht te noemen.  Zwart speelt een paar passieve zetten en kan al na een paar zetten opgeven of zijn dame afgeven. Ziehier de partij geanalyseerd door Wesley Carmans:

Uiteraard zijn andere miniatuurtjes ook steeds welkom op deze site. Dus moest je er eentje kennen, mag je deze steeds naar mij sturen. Ik zal ze met veel plezier op onze schaaksite posten.

De partijen van het Belgisch Jeugdkampioenschap zijn trouwens elke dag live te volgen op http://www.schaakfabriek.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten