zondag 9 november 2014

Carlsen op voorsprong!

Matchverslag van dag 1 en 2 van het Wereldkampioenschap schaken.

Op dag 1 toonde Carlsen al meteen zijn ambities door met zwart de scherpe Grünfeld opening te spelen. Anand koos voor een behouden opstelling en kreeg nauwelijks voordeel in de opening. Na een onnauwkeurige zet van Anand was het zelfs Carlsen die ietsjes beter stond. Uiteindelijk bleek dit niet genoeg te zijn voor de overwinning, met remise tot gevolg.

Op dag 2 koos Carlsen voor een rustige variant in de Spaanse opening. Hij kreeg geen voordeel uit de opening, maar dit typeert zijn specifieke speelstijl: een rustige opening spelen en stelselmatig de tegenstander onder druk zetten.
Het begon met een leuke 'Rook Lift' (waarbij de toren van a1 via a3 naar g3 ging) gevolgd door een mooie centralisatie van de zware stukken. Carlsen kon de druk opdrijven en Anand moest verdedigen. Zoals wel vaker gebeurt, op een moment dat het ergste voorbij leek, blunderde Anand met 35...h5 en mocht hij opgeven na 36. Db7, de pion op g7 was ondekbaar.

Morgen is het rustdag, maar we kunnen er zeker van zijn dat het een boeiende match gaat worden, Anand moet nu al 2x winnen wil hij de wereldtitel afnemen van Carlsen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten